Mariaus Čepulio nuotrauka

Svarbiausia informacija apie stumbrus

  1. Stumbras (lot. Bison bonasus, angl. Wisent, Buffalo, Bison, vok. Wisent) – jaučių (Bovinae) pošeimio dykaraginis žinduolis. Artimas Amerikos bizonui, su kuriuo lengvai kryžminasi. Paplitęs Europoje. Paskutiniai stumbrai buvo išnaikinti tarpukariu (Belovežo girioje 1919 m., Kaukaze 1927 m.). Kai kuriuose Europos zoologijos soduose ir parkuose dar buvo išlikę grynakraujų atstovų (iš viso 48), todėl pradėta juos veisti. Stumbras įrašytas į Tarptautinę raudonąją knygą (statusas: pažeidžiama rūšis) ir Lietuvos raudonąją knygą (stausas: atkurta rūšis).
  2. Pirmieji stumbrai pasirodė centrinėje Azijoje vėlyvojo Plioceno - ankstyvojo Pleistoceno epochoje. (Plioceno laikotarpis tęsėsi prieš 5,332 mln. - 2,588 mln. metų, Pleistoceno laikotarpis - prieš 2,588 mln. - 12 tūkst. metų). Iš centrinės Azijos jie pasklido po visą Aziją ir Europą, o per Beringo sąsiaurį ir į Šiaurės Ameriką.
  3. Stumbrai grąžinti į Lietuvą 1969 metais, o 1973 metais pirmieji penki Lietuvoje atsivesti stumbrai išleisti į laisvę. Tad stumbrai Lietuvoje vėl gyvena jau daugiau kaip 40 metų. Jau daugiau kaip 40 metų jie yra laisvi.
  4. Stumbras - kertinė ir skėtinė ekosistemos rūšis. Kertinių rūšių buvimas yra lemiamas norint palaikyti ekologinės bendruomenės struktūrą bei įvairovę, jos išskirtinės tuo, kad yra susijusios su visa likusia bendruomene. Rewilding Europe priskiria stumbrus prie skėtinių rūšių, nes saugant stumbrus ir dideles teritorijas, kurios reikalingos jiems gyventi, laimi ir daug kitų augalų bei gyvūnų rūšių.
  5. Paskutiniais lenkų mokslininkų tyrimų duomenimis - tai atvirų vietovių gyvūnas, tad kuriant stumbrų apsaugos programas rekomenduojama vadovautis šia nauja informacija.
  6. Stumbras - žolėdis gyvūnas, aktyviai keičiantis kraštovaizdį pagal save. Jo dėka klesti daugybė kitų gyvūnų ir organizmų.
  7. Stumbras yra didžiausias ir stipriausias gyvūnas Europoje, praktiškai neturintis natūralių priešų, tačiau tai baikštus gyvūnas. Stumbrui gamta nedavė žvitrių akių, todėl gerai įžiūrėti besiartinantį gyvį stumbrai išgali tik už apytiksliai poros šimtų metrų. Kažką įtartino pamačiusi stumbrų banda sužiūra, išsirikiuoja puslankiu, kad užstotų savo kūnais jauniklius, ir tokiu savo elgesiu nesupratingam prašalaičiui gali kelti baimę. Atrodo, kad šie stambūs žvėrys tuoj puls. Tačiau stumbrai taip elgiasi tol, kol gerai įžiūri besiartinantįjį, ir jei tai žmogus – bėga. Atstumas, kuris leidžia stumbrams gerai įžiūrėti besiartinantįjį tik 200 - 300 metrų.
  8. Stumbrai gyvena bandomis, kurias sudaro patelės su savo atžalomis iki pastarųjų brandos. Žiemą stumbrai laikosi didesnėmis bandomis vidutiniškai po 20. Vasarą bandos suskyla į mažesnes grupeles vidutiniškai po 12 stumbrų. Ne rujos metu patinai laikosi pavieniui (60% patinų) arba grupelėmis  po 2-3. Vasarą stumbrai daugiausia laiko praleidžia miške ir į laukus maitintis ateina nereguliariai. Žiemą situacija keičiasi, ir stumbrus dažniau galima pastebėti atvirose vietovėse.
  9. Bandoje - matriarchatas. Vadovauja suagusi stumbrė. Dažniausiai stumbrė su jaunikliu. Stumbrai nesudaro griežtai apibrėžtų bandų, nesaugo savo teritorijos, todėl gali lengvai pereiti iš vienos bandos į kitą.
  10. Stumbrų ruja tęsiasi nuo rugpjūčio iki spalio mėn. Nėštumo laikotarpis trunka apytiksliai 9 mėn. Vaikus veda daugiausia gegužės - liepos mėn., tačiau gali ir visus metus. Daugiausiai veda po 1 jauniklį, tačiau pasitaiko ir po 2.
  11. Patinai lytiškai subręsta 3 gyvenimo metais, tačiau reprodukcijoje dalyvauja 6-12 metų amžiaus patinai. Patelės subręsta 3 gyvenimo metais ir dažniausiai pirmą jauniklį atsiveda 4-aisiais gyvenimo metais. Jauniklius veda daugiausiai veda iki 20 metų amžiaus po vieną jauniklį. Viena patelė per savo gyvenimą atsiveda apie 9 jauniklius.  Patinai gyvena iki 22, patelės iki 27 metų.
  12. Patino kūno ilgis iki 3,5 m, aukštis iki 1,9 m, masė 700–900 kg, patelės aukštis iki 1,6 m, masė 400–600 kg. Gali bėgti iki 60 km/val. greičiu, gali peršokti net 2 metrų aukščio tvorą.

Žmonių simpatijų dėka stumbras išrinktas į didįjį Europos gyvūnų penketą (European Big 5).

 

Šaltiniai:

 

 

Gamtos fotografų istorijos apie susitikimus su stumbrais

"Lietuvos stumbrai" straipsnius galima platinti ir cituoti nurodant šaltinį. Nuotraukas kopijuoti, dauginti, platinti be www.naturephoto.lt raštiško sutikimo draudžiama.